Druktechnieken

Uw relatiegeschenk bedrukken met logo of boodschap van uw bedrijf kan zeker een meerwaarde zijn. Wij willen u graag adviseren om de juiste techniek te kiezen. Zo weet u zeker dat uw relatiegeschenk zijn werk doet. Hieronder een korte samenvating van onze druktechnieken.

Zeefdruk:

Zeefdruk is een techniek waar een fijnmazige zeef gebruikt word waar inkt doorheen gedrukt wordt. De zeef wordt in eerst instantie behandeld met een lichtgevoelige laag. Waarna het te drukken beeld op een film (sheet) geprint word en op de zeef geplakt word. Dan word ze zeef belicht met een speciale lamp en hierdoor wordt de lichtgevoelige laag hard, behalve op de plaats waar de film (het te drukken beeld) op ligt. Daar waar de lichtgevoelige laag hard is geworden blijft de zeef dicht op de andere delen wordt de zeef met water uitgesproten. Op die manier kan alleen hier de inkt door de zeef heen.
Voordeel van zeefdruk is dat de opdruk mooi dekkend is, maar er kan alleen of vlakke ondergrond of bij rondzeefdruk op niet conische rondingen worden gedrukt.

Voorbeeld van artikelen die goed gedrukt kunnen worden door deze techniek zijn; tassen, T-shirts, en vlakke artikelen.


voorbeeld zeefdruk


Tampondruk:

Tampondruk is een techniek die zich erg goed leent voor het bedrukken van ronde artikelen. Er wordt een cliché gemaakt, dit is een ijzeren of kunststof plaatje met een lichtgevoelige laag. Hier wordt een film overheen gelegd met bijvoorbeeld het te drukken logo. Deze word in een lichtkast geplaatst en de lichtgevoelige laag word hard, behalve daar waar de film ligt van het logo. Hierna word het cliché uitgewassen met alcohol of water. Hierdoor ontstaat een verdieping in het plaatje.
De tampondrukmachine smeert inkt over het cliché heen en schraapt daarnade oppervlakte schoon. Na het schrapen blijft de inkt in het verdiepte gedeelte achter. Vervolgens gaat een siliconen kussen (ook wel de tampon genaamd) over het cliché. Deze tampon neemt de inkt op uit het verdiepte deelt en zet deze weer over op het te bedrukken artikel. Heb je meerdere kleuren opdruk dan word dit proces steeds herhaald tot de volledige bedrukking op het artikel staat.

Voorbeeld van artikelen die goed gedrukt kunnen worden met tampondruk zijn; pennen, USB sticks, sleutelhangers, en ronde artikelen.

Tampondruk


Borduren:

Borduren word toegepast op flexibele materialen.Het voordeel is dat het erg duurzaam is en een erg lange levensduur heeft. Daarnaast maakt het aantal kleuren vaak niet uit omdat borduurmachines 12 verschillende garens kunnen verwerken. Er wordt eerst een kaart gemaakt met de computer waar precies op wordt aangegeven waar een steek moet komen. Die kaart is op zich redelijk kostbaar, maar bij een logo van 2 of meer kleuren vervalt dat nadeel, omdat bij zeefdruk en tampondruk per kleur instelkosten gerekend dienen te worden.

Artikelen die goed geborduurd kunnen worden zijn bijvoorbeeld: tassen, t-shirts, sloven, schorten of artikelen van stof.


borduren


Digital print:


Deze techniek is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Er wordt rechtsreeks met een special printer op het artikel geprint. Vooral vlakke artikelen zijn ideaal om deze methode toe te passen. Een groot voordeel is dat het aantal kleuren vrijwel onbeperkt is. Er kan zelfs een foto gedrukt worden op een artikel. Digital print biedt hierdoor veel meer mogelijkheden als het gaat om een design. Zo kan een autodealer bijvoorbeeld het nieuwste model auto drukken op een relatiegeschenk. Dit is met tampondruk en zeefdruk nauwelijks mogelijk. De techniek is zo in ontwikkeling dat er op dit moment bijvoorbeeld ook op donkere artikelen geprint kan worden door het toevoegen van een cartridge met witte inkt. Deze techniek zal de komende jaren een vlucht gaan nemen. Nadeel is nog wel, dat de snelheid van het bedrukken langzamer is dan de andere technieken. Daardoor kan de prijs soms iets hoger zijn, zeker als de opdruk uit minder kleuren bestaat.

Voorbeelden van artikelen die goed geprint kunnen worden zijn; platte artikelen zoals een usb adapter, pepermunt doosje, pennen met een vlakke clip, powerbank en in de toekomt veel meer producten.


digitale printen

Laser graveren:

Doormiddel van een laser word een heel klein stukje van het artikel weggenomen en ontstaat een verdieping. Deze verdieping krijgt vaak een iets andere kleur waardoor het goed zichtbaar is. Deze manier van decoreren is niet meer te verwijderen van het artikel. Hierdoor zal de reclame boodschap net zo'n lange levensduur hebben als het artikel zelf. Een bijzondere vernieuwing is het 2 tinten graveren. Door een instelling waarbij de diepte van het graveren wordt ingesteld kunnen we ook kleuren graveren. Dat geeft sommige logo’s dan een erg fraaie uitstraling.

Voorbeeld van artikelen die goed gegraveerd kunnen worden zijn; artikelen van metaal, zoals pennen, metalen doosjes, aluminium bekers voor in de auto.


graveren

www.top100relatiegeschenken.nl is een specialist in druktechnieken. Wij hadden jarenlang een eigen drukkerij,waardoor we ruime ervaring hebbenmet verschillende druktechnieken. Wij adviseren u graag welke techniek het best kan worden gebruikt bij een bepaald artikel. Want het is de combinatie van een goed artikel met de juiste bedrukking, die leidt tot een onvergetelijke gift voor uw klant of personeel.